Kefírový beránek
Ingredience
400 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 180 g krystalového cukru, 1 lžička jemně strouhané citronové kůry, 2 lžičky směsi koření na štolu (kardamom, muškátový květ, vanilka, citronová kůra), 2 vejce, 150 ml oleje, 500 ml kefíru
Postup
V míse smícháme všechny sypké suroviny.
Přidáme celá vejce, kefír, olej a ručním elektrickým šlehačem krátce rozšleháme na jemné hladké těsto.
Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy, přikryjeme druhým dílem a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C.
Hned ztlumíme na 180°C a pečeme asi hodinu.
Po 40 minutách odklopíme horní díl a dopečeme do zezlátnutí.
Upečeného beránka necháme chvíli ve formě a pak opatrně vyklopíme a postavíme.
Po vychladnutí pocukrujeme nebo polijeme polevou.
Přidáno: 25.3.2016