Chléb z žitného kvásku

Ingredience

300 g žitného kvásku, 300 g pšeničné hladké mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička drceného kmínu (případně chlebové koření), 180 ml vlažné vody, mouka na vysypání ošatky

Postup

V míse promícháme mouku se solí a kmínem. Přilijeme vodu, kvásek a zpracujeme těsto (v robotu nebo ručně vařečkou). Nemělo by být příliš husté.

Těsto necháme v míse odpočinout půl hodiny. Pak je vyklopíme na pomoučený vál a zformujeme šišku. Tu přeneseme do ošatky důkladně vysypané moukou, přikryjeme utěrkou a necháme pořádně nakynout (trvá to 3-5 hodin).

Do trouby vložíme kastrůlek s vodou a zapneme ji na 230°C.

Nakynuté těsto opatrně z ošatky vyklopíme na plech s papírem na pečení a vložíme do vyhřáté trouby.

Po 10 minutách ztlumíme na 200°C a pečeme do zhnědnutí kůrky asi 30 minut. Upečený chléb zní při poklepání dutě.

Hotový chléb necháme vychladnout na mřížce.

Chléb z žitného kvásku
Chléb z žitného kvásku
Chléb z žitného kvásku
Chléb z žitného kvásku
Chléb z žitného kvásku
Chléb z žitného kvásku
Chléb z žitného kvásku

Přidáno: 3.8.2014