Chleba bez hnětení (á la NY Times)

Ingredience

3 hrnky hladké mouky (jeden můžeme nahradit chlebovou žitnou), 2 lžičky soli, 1 lžička drceného kmínu, 1/4 lžičky sušeného droždí, 1 a 1/2 hrnku vody

Postup

Do mísy dáme mouku, sůl, kmín a droždí. Promícháme. Přilijeme vodu a znovu promícháme ale pozor – ne moc, jen dokud je v míse suchá mouka. Jakmile vznikne nevzhledný lepkavý „chuchvalec“, přestaneme míchat, v žádném případě těsto dál nepropracovávat! Pak mísu přikryjeme potravinářskou fólií a necháme v klidu 12–18 hodin. Těsto hodně nabude a zřídne. Pak hodně pomoučíme vál a těsto na něj z mísy pomocí stěrky vyškrábneme, pokud se bude roztékat, je to vpořádku. Posypeme ho vydatně moukou, rukou ho trochu „rozplacatíme“ a přeložíme jako obálku (viz video). Necháme 15 minut odpočinout. Pak pomoučíme (hodně) utěrku, těsto vezmeme do rukou, zformujeme dokulata a položíme na pomoučenou utěrku. Posypeme ho moukou a konce utěrky přeložíme přes těsto. Necháme další dvě hodiny kynout. Zatím si připravíme nádobu na pečení. Měl by to být litinový hrnec či kastrol, ale protože nemám, použila jsem skleněnou zapékací mísu a bylo to v pohodě. Takže hrnec (mísu) i s pokličkou vložíme do trouby a zapneme na 230°C. Až je trouba i s nádobou pořádně nažhavená, nádobu vyndáme, rychle do ní přendáme těsto z utěrky, přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby. Pečeme 30 minut. Pak sundáme pokličku a dopékáme dalších 15–20 minut, dokud kůrka nezhnědne. Pak vyndáme z trouby, vyklopíme z hrnce a necháme vychladnout.
Chléb má úžasně křupavou kůrku, uvnitř je nádherně kyprý a pórovitý, zkrátka mňam mňam. Příprava je velmi jednoduchá a časově nenáročná, když nepočítáme dobu kynutí.
Přikládám video, podle kterého jsem chléb tvořila, provedla jsem jen malé úpravy k obrazu svému (množství soli, kmín).

zdroj: www.cuketka.cz

Chleba bez hnětení (á la NY Times)
Chleba bez hnětení (á la NY Times)

Přidáno: 10.5.2008