Indický chléb Naan

Ingredience

500 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru, 250 ml mléka, 1 vejce

kousek másla

Postup

Navážíme mouku a z naváženého množství odebereme trochu bokem (necelou kompotovou misku).

Mouku promícháme se solí a cukrem. Přilijeme mléko a celé vejce.

Promícháme. Až se tekutina vsákne do mouky, poprášíme lehce vál částí odložené mouky a vyklopíme obsah mísy.

Rukama důkladně propracujeme hladké vláčné těsto. Podle potřeby podsypáváme odloženou moukou, není nutné využít všechnu.

Do trouby vložíme prázdný plech a zapneme ji na 250°C.

Vypracované těsto rozdělíme na 6 stejných kousků a zformujeme kulaté bochánky. Přikryjeme utěrkou nebo sáčkem, aby neosychaly.

Dva bochánky rozválíme nebo rukama roztáhneme na velké placky a položíme na papír na pečení (předem ustřižený podle velikosti plechu).

Až je trouba pořádně rozpálená, vytáhneme z ní horký plech, rychle na něj nasuneme papír s plackami a vrátíme do trouby. Placky pečeme asi 7-8 minut, hotové budou nafouknuté a na povrchu budou mít tmavé fleky.

Upečené placky sesuneme i s papírem z plechu a vyměníme je za další papír s připravenými plackami (rozválíme zatímco se první placky pečou).

Placky hned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem.

Přidáno: 18.3.2016