Kváskový chléb špaldový
Ingredience
350 g žitného kvásku, 250 ml podmáslí, 2 lžíce oleje, 2 lžičky soli, 200 g špaldové celozrnné mouky, 300 g hladké mouky, 2 lžičky kmínu, 1 vrchovatá lžíce pšeničných otrub
Postup
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, v pekárně nebo ručně. Přikryté utěrkou necháme asi hodinu kynout.
Pak těsto vyklopíme na vál, zformujeme do žádaného tvaru a vložíme do sádlem vymazané formy. Přirkyjeme a necháme kynout ještě několik hodin, dokud těsto pořádně nenakyne.
Vložíme do trouby vyhřáté na 230°C spolu s kastrůlkem s vodou. Po 10 minutách ztlumíme na 200°C a dopečeme asi půl hodiny, chléb musí znít na poklep dutě.
Přidáno: 30.3.2010