Kváskový chléb z ledničky

Ingredience

420 g pšeničné chlebové mouky, 80 g celozrnné mouky, 170 g žitného kvásku, 340 g vody, 1 lžička soli, 1 lžička kmínu
nádoba na pečení - keramická forma s víkem, případně kastrol nebo pekáč s poklicí

Postup

Z uvedených surovin vypracujeme těsto (ručně, v robotu, v pekárně).

Těsto vložíme do misky nebo plastové krabičky (musí mít větší objem, těsto bude kynout) a zavřeme (pokud nemáme víko, přetáhneme potravinářskou fólií) a uložíme na 2-7 dní do ledničky.

Podle potřeby z ledničky těsto vezmeme (všechnno nebo část, podle toho jak velký chleba potřebujeme).

Vyklopíme je na pomoučený vál a rukama roztlačíme na obdélník. Složíme ho na třetiny, znovu roztlačíme a složíme.

Takto poskládané těsto uložíme do ošatky vysypané moukou nebo do misky/krabičky vystlané utěrkou posypanou moukou a necháme půl hodiny v pokojové teplotě.

Nádobu, ve které budeme chleba péct vložíme i s poklopem do trouby a zahřejeme na 250°C.

Až je trouba s nádobou rozpálená, nádobu z trouby vytáhneme, opatrně do ní vložíme těsto, můžeme zatřepat aby se srovnalo doprostřed, přikryjeme rozpáleným víkem a vrátíme do trouby.

Ztlumíme na 220°C. Po 30 minutách odstraníme víko a dopečeme do zhnědnutí povrchu. Hotový chleba musí znít při poklepání dutě.

Kváskový chléb z ledničky
Kváskový chléb z ledničky
Kváskový chléb z ledničky
Kváskový chléb z ledničky
Kváskový chléb z ledničky
Kváskový chléb z ledničky
Kváskový chléb z ledničky
Kváskový chléb z ledničky
Kváskový chléb z ledničky

podle www.mimibazar.cz

Přidáno: 26.4.2015