Ošatkový chléb

Ingredience

350 ml vody, 2,5 lžičky soli, 1 lžička cukru, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 200 g žitné chlebové mouky, 300 g hladké mouky pšeničné, 2 lžičky sušeného droždí, 2 lžičky kmínu

Postup

Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme vypracovat těsto. Necháme ho v pekárně kynout 30 minut. Pak je vyndáme na vál, prohněteme a vytvarujeme šišku. Vložíme ji do ošatky vysypané moukou a necháme v ní asi hodinu kynout.
Nakynutý bochník velmi opatrně vyklopíme na plech s papírem na pečení. Zlehka ometeme velkým štětcem přichycenou mouku a chléb vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Po deseti minutách ztlumíme na 180°C a dopečeme. Jestli je upečený zjistíme poklepem, musí znít dutě.
Před zapnutím trouby vložíme na dno malý kastrůlek s vodou.

Ošatkový chléb
Ošatkový chléb
Ošatkový chléb
Ošatkový chléb
Ošatkový chléb

Přidáno: 29.12.2009