Schiacciata

Ingredience

kvásek: 2,5 g čerstvého droždí, 150 g vody, 125 g hladké mouky

těsto: 12,5 g čerstvého droždí, 200 g vody, 375 g hladké mouky, 1 lžička soli, 3 lžíce olivového oleje

na povrch: 5-6 červených cibulí, 200 g strouhaného sýra (např. Gruyére), 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků, 6 lžic olivového oleje

Postup

Začneme přípravou kvásku. Droždí rozdrobíme do vlažné vody a zamícháme. Až se rozpustí, přisypeme mouku a umícháme řídké těstíčko. Misku přikryjeme utěrkou a kvásek necháme 12-18 hodin kvasit v pokojové teplotě.

Až bude kvásek hotový (bude plný bublinek), pustíme se do těsta. Do mísy nalejeme přibližně polovinu vlažné vody a rozmícháme v ní droždí.

Až se droždí rozpustí, přilejeme zbytek vody, přisypeme mouku, sůl, přidáme olej a kvásek. Vypracujeme (vařečkou, v robotu, ... ) řídké lepivé těsto.

Těsto vyškrábneme z mísy stěrkou na pomoučený vál a 10 minut ho zpracováváme rukama. Podle potřeby podsypáváme moukou, ale s citem, snažíme se jí do těsta zapracovat co nejméně. Výsledkem je hladké, měkké, hebké, pružné těsto, na kterém se při zmáčknutí tvoří bublinky.

Těsto uložíme do mísy vytřené olejem a necháme je nakynout, až přibližně zdvojnásobí svůj objem, trvá to asi hodinu.

Nakynuté těsto přendáme na vál, lehce potřený olejem (těsto se na něj nebude lepit) a znovu je rukama propracujeme.

Těsto rozpůlíme a z každé části vytvarujeme kulatý bochánek. Oba přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut odpočinout.

Připravíme si dva plechy, které potřeme olejem.

Jeden bochánek položíme doprostřed plechu a naolejovanýma rukama těsto roztlačíme na co největší kulatou placku. Necháme ji půl hodiny kynout. Pak do ní prstem nebo tenkým koncem vařečky naděláme důlky. Naskládáme na ni měsíčky cibule, posypeme polovinou sýra, tymiánem a pokropíme 3 lžícemi oleje.

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 210°C a pečeme do mírného zrůžovění okrajů, 25-30 minut.

Z druhé půlky těsta vytvoříme stejným způsobem druhou placku.

Pokud pečete radši z kvásku, tento recept v kváskové podobě najdete v knize Jany Berkové S kváskem kolem světa .

Přidáno: 8.9.2019