Bílý kořeněný chléb

Ingredience

150 g kvásku, 125 g vody nebo syrovátky, 1 žloutek (není nutný), 1 lžička koření adžika (nebo kari), 1 lžička soli, 2 lžičky oregana nebo provensálského koření, 12 lžiček oleje, 350 g polohrubé mouky

Postup

Všechny suroviny promícháme a vypracujeme hladké těsto. Necháme nakynout v přikryté nádobě (nebo necháme na válu a přikryjeme miskou) 3-5 hodin.

Pak těsto znovu propracujeme a zformujeme bochánek či veku. Uložíme na plech s papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme znovu nakynout asi 3 hodiny, nebo do zdvojnásobení objemu.

Pečeme pomalu 40-50 minut při 180°C.

Jedná se o bílý chléb podobný toustovému. Servírujeme k salátu nebo s máslem a sýrem či jiné jednoduché kombinaci, aby vynikla chuť koření.

Pekla jsem zároveň dva - jeden s adžikou a druhý s kari.

Také byste si rádi upekli vlastní kváskové pečivo a nevíte jak na to? V tom případě vám doporučuji kváskový kurz Jany Berkové v Olomouci. Za dvě hodiny se naučíte všechno, co je k tomu potřeba, a ještě si s sebou odnesete kvásek a zajímavé recepty.

Bílý kořeněný chléb
Bílý kořeněný chléb
Bílý kořeněný chléb
Bílý kořeněný chléb
Bílý kořeněný chléb
Bílý kořeněný chléb
Bílý kořeněný chléb
Bílý kořeněný chléb
Bílý kořeněný chléb

Tento a spoustu dalších zajímavých kváskových receptů najdete v knize Kvásková kuchařka Jany Berkové.

Přidáno: 31.7.2015