Chléb se sušenými rajčaty

Ingredience

1 lžíce kvásku, 177 g hladké mouky, 222 g vody

po 12-16 hodinách: 625 g hladké mouky, 90 g celozrnné mouky (pšeničné, špaldové nebo žitné), 420 g vody, 18 g soli, 160-200 g sušených rajčat naložených v oleji

Postup

Kvásek, mouku a vodu důkladně promícháme, přikryjeme a necháme v pokojové teplotě kvasit.

Po uplynutí 12-16 hodin smícháme hladkou i celozrnnou mouku s vodou a necháme 30-60 minut bobtnat.

Rajčata vylijeme na cedník a necháme okapat.

Namočenou mouku přidáme ke kvásku, osolíme a vypracujeme hladké těsto (nejlépe v robotu), které se nelepí na stěny mísy.

Okapaná rajčata nakrájíme na úzké proužky.

Těsto z mísy vyklopíme na pomoučený vál a rajčata do něj opatrně zapřekládáme.

Čistou mísu vytřeme olejem, vložíme do ní těsto a popřekládáme. Necháme 30 minut odpočívat. Pak přeložíme a znovu necháme 30 minut odpočinout. Opět přeložíme a 30 minut počkáme.

Potom těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na poloviny a zformujeme do tvaru bochníků.

Jeden kus uložíme do pomoučené ošatky, druhý vrátíme do mísy. Oba přikryjeme a necháme 2-3 hodiny kynout.

Zapékací mísu i s poklicí vložíme do trouby a zapneme na 250°C.

Až je trouba i mísa pořádně vyhřátá, mísu si položíme na stůl a vyklopíme do ní těsto z ošatky (zlehka a opatrně, těsto by nemělo spadnout prudce z výšky). Povrch nařízneme žiletkou, přiklopíme nahřátým víkem a dáme do trouby.

Těsto, které čekalo v míse, vyndáme na vál, lehce přeložíme a uložíme do ošatky.

Po 20 minutách pečení odebereme víko, teplotu ztlumíme na 210°C a chléb dopečeme tmavězlatova, trvá to asi 30-35 minut. Že je hotové poznáme tak, že při poklepání na povrch zní dutě.

Po upečení prvního bochníku stejným způsobem upečeme druhý. Pokud chceme jeden velký bochník, nemusíme těsto půlit.

zdroj: www.maskrtnica.cz

Přidáno: 6.8.2016