Couronne

Ingredience

100 g žitného kvásku, 350 g vody, 9 g soli, 0,5 lžičky sladu nebo cukru, 250 g pšeničné mouky chlebové, 220 g pšeničné mouky hladké

Postup

Z přísad vypracujeme řidší těsto a necháme je asi 3 hodiny nakynout.

Po nakynutí ho znovu propracujeme a vytvarujeme bochánek.

Prsty v něm uděláme uprostřed dírku a vznikající kolo přeneseme na plech.

Prsty obou rukou kolo roztahujeme, až na velikost plechu. Vnitřní okraj kola podhurnujeme pod těsto a hojně zasypáváme moukou.

Kolo necháme dokynout asi 2 hodiny (vnitřní otvor se přitom zmenší).

Po dokynutí posypeme povrch těsta moukou a nakrojíme ho ostrým nožem nebo žiletkou.

Pečeme 10 minut při 230°C, pak snížíme teplotu na 200°C a dopečeme 15-20 minut.

Chléb chutná výborně po soustech namáčený do olivového oleje s bylinkami.

Tento a mnoho dalších zajímavých receptů najdete v knize Jany Berkové S kváskem kolem světa

Přidáno: 12.8.2019