Couronne
Ingredience
100 g žitného kvásku, 350 g vody, 9 g soli, 0,5 lžičky sladu nebo cukru, 250 g pšeničné mouky chlebové, 220 g pšeničné mouky hladké
Postup
Z přísad vypracujeme řidší těsto a necháme je asi 3 hodiny nakynout.
Po nakynutí ho znovu propracujeme a vytvarujeme bochánek.
Prsty v něm uděláme uprostřed dírku a vznikající kolo přeneseme na plech.
Prsty obou rukou kolo roztahujeme, až na velikost plechu. Vnitřní okraj kola podhurnujeme pod těsto a hojně zasypáváme moukou.
Kolo necháme dokynout asi 2 hodiny (vnitřní otvor se přitom zmenší).
Po dokynutí posypeme povrch těsta moukou a nakrojíme ho ostrým nožem nebo žiletkou.
Pečeme 10 minut při 230°C, pak snížíme teplotu na 200°C a dopečeme 15-20 minut.
Chléb chutná výborně po soustech namáčený do olivového oleje s bylinkami.
Tento a mnoho dalších zajímavých receptů najdete v knize Jany Berkové S kváskem kolem světa
Přidáno: 12.8.2019