Dlouho kynutý chléb
Ingredience
1 vrchovatá lžíce kvásku, 150 g žitné celozrnné mouky, 150 g vody
po 8-10 hodinách: 360 g vody, 100 g žitné chlebové mouky, 100 g špaldové celozrnné mouky, 400 g hladké mouky, 3 lžičky soli, 3 lžičky drceného kmínu
Postup
Ráno důkladně promícháme kvásek s vodou a žitnou celozrnnou moukou. Přikryjeme a necháme kvasit.
Po 8-10 hodinách přidáme všechno ostatní a vypracujeme hladké měkké těsto. Opět přikryjeme utěrkou a necháme kynout 4-5 hodin.
Nakynuté těsto znovu propracujeme, zformujeme bochník a uložíme do misky vyložené pomoučenou utěrkou. Přikryjeme a uložíme do ledničky na 9-10 hodin (přes noc).
Ráno misku z ledničky vyndáme a necháme těsto ovlažit při pokojové teplotě 1-1,5 hodiny.
Pak opatrně vyklopíme na plech s papírem na pečení, nařízneme a vložíme do trouby vyhřáté na 240°C. Po 10 minutách ztlumíme na 210°C a dopečeme asi 30 minut (upečený chléb zní při poklepání dutě).
Necháme vychladnout na mřížce.
Přidáno: 3.1.2016