Každodenní chléb 3-2-1

Ingredience

kvásek: 60 g žitného kvásku, 270 g žitné chlebové mouky, 270 g vody

600 g čerstvého kvásku (3 díly), 400 g pšeničné chlebové mouky (2 díly), 200 g piva nebo vody (1 díl), 2 vrchovaté lžičky soli, 2 lžičky drceného kmínu

Postup

Kvásek (60 g), žitnou mouku a vodu důkladně promícháme a přikryté necháme kvasit 9-12 hodin.

Poté přidáme pšeničnou mouku, sůl, kmín, vodu a uhněteme měkké hladké těsto. Přikryté je necháme nakynout 1-2 hodiny.

Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, znovu propracujeme, zformujeme bochník a uložíme ho do moukou vysypané ošatky. Přikryté opět necháme nakynout 1-2 hodiny.

Do trouby vložíme zapékací mísu z varného skla i s víkem a necháme vyhřát na 250°C. Potom do ní opatrně vykulíme bochník z ošatky, přikryjeme a vložíme do trouby.

Po 25 minutách odebereme víko, teplotu snížíme na 210°C a dopečeme cca 30 minut.

Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.

zdroj: Pekárnománie

Přidáno: 11.11.2018