Kefírové dalamánky s ořechy
Ingredience
1 lžíce žitného kvásku, 120 g vlažné vody, 120 g žitné celozrnné mouky
po 10-12 hodinách: 300 ml kefíru, 130 g celozrnné pšeničné mouky, 250 g hladké pšeničné mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička kmínu, 100 g nahrubo nastrouhaných lískových ořechů, 30 g sádla, 1 lžička cukru
Postup
Kvásek důkladně promícháme s vodou a žitnou moukou. Přikryjeme a v pokojové teplotě necháme asi 12 hodin kvasit.
Pak přidáme všechno ostatní a důkladně vypracujeme hladké těsto. Lehce pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme 2-3 hodiny kynout.
Nakynuté těsto rozdělíme na 8 přibližně stejných kousků, ze kterých vytvarujeme dalamánky a uložíme na plech s papírem na pečení. Opět přikryjeme a necháme dokynout další asi 2 hodiny.
Nakynuté dalamánky na povrchu nařízneme žiletkou a vložíme do trouby vyhřáté na 250°C. Ztlumíme na 220°C a pečeme do zezlátnutí, 20-25 minut.
Upečené přemístíme na mřížku a necháme vychladnout.
Přidáno: 17.2.2016