Kváskové kořenové bagety

Ingredience

30 g žitného kvásku, 150 g vody, 150 g pšeničné chlebové mouky
po 10-12 hodinách: 200 g vody, 50 g žitné chlebové mouky, 50 g pšeničné chlebové mouky, 250 g hladké mouky, 1 lžička drceného kmínu, necelé 2 lžičky soli
semínka na posypání

Postup

Večer smícháme kvásek s vodou a moukou. Přikryjeme a necháme přes noc pracovat.

Ráno přidáme všechno ostatní a vypracujeme řídké těsto. Ihned ho vyškrábenem z mísy na pomoučený vál, pomocí stěrky popřekládáme a uložíme do mísy vytřené olejem.

Necháme kynout 2-3 hodiny, během této doby těsto každých 30-40 minut naolejovanýma rukama v míse popřekládáme.

Nakynuté těsto opatrně "vylijeme" na pomoučený vál a urovnáme do tvaru čtverce nebo obdélníka. Posypeme semínky a necháme chvíli odpočinout.

Pak těsto rozkrojíme na čtyři pásy. Opatrně je překroutíme a uložíme na plech s papírem na pečení.

Troubu zapneme na 220-230°C. Až se nahřeje, vložíme do ní bagety a do starého plechu na dně trouby cákneme trochu vody.

Po 10 minutách plech se zbytkem vody vytáhneme z trouby a bagety dopečeme dalších asi 20 minut.

Kváskové kořenové bagety
Kváskové kořenové bagety
Kváskové kořenové bagety
Kváskové kořenové bagety
Kváskové kořenové bagety

zdroj: Pekárnománie

Přidáno: 8.8.2015