Kváskový chléb podmáslový

Ingredience

500 g žitného kvásku, 100 ml vody, 100 ml podmáslí, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 550 g pšeničné chlebové mouky (nebo obyčejné hladké)

Postup

Z uvedených surovin vypracujeme hladké pevné těsto, v míse vařečkou nebo v domácí pekárně.

Z těsta vytvarujeme šišku a vložíme do moukou vysypané ošatky. Přikryjeme utěrkou a necháme pořádně nakynout. Trvá to minimálně 4 hodiny, i více.

Potom nakynuté těsto opatrně překlopíme na plech s papírem na pečení a ihned vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Na dno trouby předem vložíme malý kastrůlek s vodou. Po 10 minutách ztlumíme na 200°C a dopečeme.

Těsto z ošatky můžeme také přemístit do formy vymazané sádlem a upéct v ní.

Kváskový chléb podmáslový
Kváskový chléb podmáslový
Kváskový chléb podmáslový
Kváskový chléb podmáslový

Přidáno: 19.3.2010