Kváskový kmínový chléb

Ingredience

50 g žitného kvásku, 150 g žitné chlebové mouky, 150 g vody
po 10-12 hodinách: 450 g pšeničné chlebové mouky, 250 g vody, 2 lžičky soli, 3 lžičky kmínu

Postup

Kvásek promícháme s vodou a žitnou moukou, přikryjeme a necháme pracovat.

Po 10-12 hodinách přidáme všechno ostatní a vypracujeme (nejlépe v robotu) vláčné, ne příliš husté, trochu lepivé těsto. Mouku nedáváme hned všechnu, trochu si necháme a tu pak používáme na vál při překládání těsta.

Vypracované těsto necháme nakynout 2-3 hodiny.

Nakynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a popřekládáme, pokud těsto hodně lepí, použijeme stěrku. Mouky se snažíme zapracovat do těsta co nejméně.

Zformujeme bochník a dáme ho kynout do ošatky nebo misky, vyložené pomoučenou utěrkou. Necháme kynout 1,5-2 hodiny.

Do trouby vložíme prázdný plech a zapneme ji na 250°C. Na dno trouby položíme starý plech. Až je trouba pořádně nahřátá, těsto z ošatky (misky) opatrně vyklopíme na větší prkénko (nebo plech) s papírem na pečení a na povrchu nařízneme.

Pak chléb pomocí papíru, na kterém leží, stáhneme na rozpálený plech do trouby. Do starého plechu na dně cákneme hrnek horké vody.

Po 10 minutách dolní plech (s případným zbytkem vody) vyndáme, troubu krátce vyvětráme, ztlumíme na 200°C a chléb dopečeme dohněda asi 20-25 minut. Že je hotový poznáme tak, že při poklepání zní dutě.

Upečený chléb položíme na mřížku a necháme vychladnout.

Kváskový kmínový chléb
Kváskový kmínový chléb
Kváskový kmínový chléb
Kváskový kmínový chléb
Kváskový kmínový chléb
Kváskový kmínový chléb
Kváskový kmínový chléb
Kváskový kmínový chléb

Přidáno: 1.8.2015