Kváskový minichlebík
Ingredience
300 g žitného kvásku, 200 g vlažné vody, 150 g žitné chlebové mouky, 200 g pšeničné hladké nebo chlebové mouky, 2 lžičky soli, 1-2 lžičky kmínu
Postup
Do mísy vložíme kvásek, zalijeme vodou a přisypeme mouku smíchanou se solí a kmínem. Vypracujeme hladké těsto (vařečkou nebo robotem).
Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme 2-3 hodiny kynout.
Pak těsto vyklopíme na pomoučený vál, znovu propracujeme, zformujeme bochník a uložíme do moukou vysypané ošatky (pokud použijeme ošatku plastovou, místo vysypávání mouky ji lehce vytřeme olejem). Znovu necháme 2-3 hodiny kynout.
Do trouby vložíme prázdný plech nebo kámen na pečení, na dno položíme starý plech a necháme pořádně rozpálit na 250°C.
Nakynutý chléb opatrně vyklopíme na papír na pečení a i s papírem sesuneme na rozpálený plech (kámen) do trouby. Do plechu chrstneme trochu horké vody, troubu rychle zavřeme a pečeme při 250°C 5-7 minut.
Pak plech se zbytkem vody z trouby vytáhneme, teplotu ztlumíme na 190°C a dopečeme dalších 25-30 minut.
Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.
Přidáno: 26.2.2017