Kváskový s dýňovým semínkem

Ingredience

40 g žitného kvásku, 210 g vody, 210 g žitné chlebové mouky
po 10-12 hodinách: 260-300 g vody, 490 g pšeničné chlebové mouky, 3 lžičky soli, 3 lžičky drceného kmínu, 50 g dýňových semen

Postup

Večer promícháme kvásek, vodu a mouku. Přikryté necháme v teple pracovat.

Ráno přidáme všechno ostatní a vypracujeme poměrně řídké těsto. Necháme je 1-2 hodiny kynout (stačí když zvětší objem o 40-50%).

Nakynuté těsto přemístíme z mísy na pomoučený vál, popřekládáme, zformujeme bochník a dáme kynout do pomoučené ošatky (nebo pomoučenou utěrkou vyložené mísy). Znovu necháme nakynout, 1-1,5 hodiny.

Opatrně vykulíme z ošatky na plech, ometeme mouku, můžeme naříznout, postříkáme vodou z rozprašovače a přesuneme do trouby na rozpálený plech (troubu předem vyhřejeme i s plechem na 220-230°C).

Do starého plechu na dně trouby chrstneme trochu vody.

Po 10 minutách starý plech vytáhneme, troubu krátce vyvětráme a chleba dopečeme dalších cca 20 minut.

Protože těsta je poměrně hodně a nemám tak velkou ošatku, rozdělila jsem těsto na poloviny, vytvarovala dva bochníčky a nechala kynout na plechu.

Kváskový s dýňovým semínkem
Kváskový s dýňovým semínkem
Kváskový s dýňovým semínkem
Kváskový s dýňovým semínkem
Kváskový s dýňovým semínkem
Kváskový s dýňovým semínkem
Kváskový s dýňovým semínkem
Kváskový s dýňovým semínkem

zdroj: Pekárnománie

Přidáno: 8.8.2015