Kváskový s dýňovým semínkem
Ingredience
40 g žitného kvásku, 210 g vody, 210 g žitné chlebové mouky
po 10-12 hodinách: 260-300 g vody, 490 g pšeničné chlebové mouky, 3 lžičky soli, 3 lžičky drceného kmínu, 50 g dýňových semen
Postup
Večer promícháme kvásek, vodu a mouku. Přikryté necháme v teple pracovat.
Ráno přidáme všechno ostatní a vypracujeme poměrně řídké těsto. Necháme je 1-2 hodiny kynout (stačí když zvětší objem o 40-50%).
Nakynuté těsto přemístíme z mísy na pomoučený vál, popřekládáme, zformujeme bochník a dáme kynout do pomoučené ošatky (nebo pomoučenou utěrkou vyložené mísy). Znovu necháme nakynout, 1-1,5 hodiny.
Opatrně vykulíme z ošatky na plech, ometeme mouku, můžeme naříznout, postříkáme vodou z rozprašovače a přesuneme do trouby na rozpálený plech (troubu předem vyhřejeme i s plechem na 220-230°C).
Do starého plechu na dně trouby chrstneme trochu vody.
Po 10 minutách starý plech vytáhneme, troubu krátce vyvětráme a chleba dopečeme dalších cca 20 minut.
Protože těsta je poměrně hodně a nemám tak velkou ošatku, rozdělila jsem těsto na poloviny, vytvarovala dva bochníčky a nechala kynout na plechu.
zdroj: Pekárnománie
Přidáno: 8.8.2015