Makový chléb s otrubami
Ingredience
150 g žitného kvásku, 250 g vody, 120 g kefíru, 120 g žitné chlebové mouky, 360 g hladké mouky, 20 g máku, 20 g otrub, 1 lžíce oleje, 2 lžičky soli, 1 lžička kmínu
Postup
Z uvedených surovin vypracujeme hladké, mírně lepivé těsto a necháme nakynout asi 2 hodiny.
Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, lehce poprášíme mouku a zformujeme bochník.
Uložíme do moukou vysypané ošatky a znovu necháme asi 2 hodiny kynout přikryté utěrkou.
Pak opatrně vyklopíme na rozpálený plech, nahoře nařízneme a vložíme do trouby vyhřáté na 250°C. Po 8-10 minutách ztlumíme na 210°C a dopečeme (asi 30 minut).
Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.
podle www.pekarnomanie.cz (upraveno z původního receptu s droždím pro domácí pekárnu na celokváskový do trouby)
Přidáno: 4.4.2016