Malý kváskový chleba
Ingredience
1 vrchovatá lžíce kvásku, 120 g vody, 120 g celozrnné žitné mouky
po 10-12 hodinách: 180 g syrovátky (možno nahradit vodou), 100 g celozrnné pšeničné mouky, 200 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky chlebového koření
Postup
Kvásek smícháme s vodou a žitnou moukou, přikryjeme a necháme přes noc kvasit.
Ráno přidáme všechno ostatní a důkladně zpracujeme měkké hladké těsto.
Z těsta zformujeme šišku a položíme na plech s papírem na pečení. Přikryjeme utěrkou a necháme v pokojové teplotě kynout 4-5 hodin.
Až chléb nakyne, na povrchu ho nařízneme a vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Po 15 minutách ztlumíme na 200°C a dopečeme.
Upečený chleba necháme vychladnout na mřížce.
Přidáno: 10.1.2016