Olivový chleba

Ingredience

100 g pšeničného kvásku, 0,5 lžičky cukru, 8 g soli, 1 lžička sušeného oregana, 40 g olivového oleje, 200 g vody, 380 g pšeničné chlebové mouky

olivový olej na potření

Postup

Z uvedených surovin zpracujeme vláčné měkké těsto a necháme nakynout 3-4 hodiny.

Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny a z každé uválíme váleček. Válečky spleteme do sebe a na plechu necháme dokynout (asi hodinu).

Chleba potřeme olivovým olejem, vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme dozlatova 30-40 minut.

Ihned po vytažení z trouby znovu potřeme olejem.

Také byste si rádi upekli vlastní kváskové pečivo a nevíte jak na to? V tom případě vám doporučuji kváskový kurz Jany Berkové v Olomouci. Za dvě hodiny se naučíte všechno, co je k tomu potřeba, a ještě si s sebou odnesete kvásek a zajímavé recepty.

Tento a spoustu dalších zajímavých kváskových receptů najdete v knize Kvásková kuchařka Jany Berkové.

Přidáno: 28.12.2015