Pšeničný mrkvový chléb

Ingredience

rozkvas: 1 lžíce kvásku, 75 g vody, 75 g pšeničné chlebové mouky

dále: 290 g pšeničné chlebové mouky, 60 g mrkve, 100 g mrkvové šťávy, 50 g vody, 10 g oleje, 1 lžička soli, 1 lžička kmínu, 0,5 lžičky drceného fenyklu

Postup

Kvásek, vodu a mouku důkladně promícháme, přikryjeme a necháme 10-12 hodin kvasit v pokojové teplotě.

Pak přidáme vodu, jemně nastrouhanou mrkev, mrkvovou šťávu, olej, mouku, sůl a koření. Vypracujeme hladké těsto.

Těsto vyklopíme do mísy vytřené olejem, přeložíme a necháme hodinu kynout přikryté utěrkou. Po hodině znovu přeložíme, přikryjeme a po další hodině znovu zopakujeme.

Nakynuté těsto zformujeme na pomoučeném válu do tvaru bochníku a uložíme do moukou vysypané ošatky. Necháme nakynout.

V troubě rozpálíme skleněnou zapékací mísu i s poklicí na 250°C. Do rozpálené mísy opatrně vyklopíme nakynutý bochník, přikryjeme a pečeme 10 minut. Pak ztlumíme troubu na 200°C, odstraníme pokličku a dopečeme dalších 25-30 minut.

Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.

podle www.mimibazar.cz

Přidáno: 27.5.2017