Rolovaná veka kvásková

Ingredience

1 lžíce kvásku, 150 g vody, 150 g pšeničné celozrnné mouky

po 10-12 hodinách: 120 g syrovátky (možno nahradit vodou), 100 g polohrubé mouky, 220 g hladké mouky, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 30 g sezamového (nebo jiného) oleje

Postup

Kvásek, vodu a celozrnnou mouku dobře promícháme, přikryjeme a necháme přes noc kvasit.

Ráno přidáme cukr, syrovátku, oba druhy mouky, sůl, olej a dobře vypracujeme měkké tvárné těsto. Necháme 2-3 hodiny kynout.

Nakynuté těsto rozpůlíme. Každou část rozválíme na obdélník, srolujeme a uložíme na plech s papírem na pečení. Přikryjeme utěrkou a necháme další 2-3 hodin kynout.

Nakynuté veky vložíme do trouby vyhřáté na 220°C a pečeme dozlatova asi 15 minut.

Také byste si rádi upekli vlastní kváskové pečivo a nevíte jak na to? V tom případě vám doporučuji kváskový kurz Jany Berkové v Olomouci. Za dvě hodiny se naučíte všechno, co je k tomu potřeba, a ještě si s sebou odnesete kvásek a zajímavé recepty.

Přidáno: 17.1.2016