Semínkový bochník konopník
Ingredience
1 vrchovatá lžíce kvásku (30-40 g), 150 g žitné chlebové mouky, 150 g vody
po 10-12 hodinách: 50 g konopné mouky hladké, 100 g žitné celozrnné mouky, 350 g pšeničné chlebové mouky, 3 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžíce konopného semínka, 2 lžíce lněného semínka, 2 lžíce dýňových semen, 360 ml vody
Postup
Kvásek promícháme s vodou a moukou. Misku přetáhneme fólií a necháme 10-12 hodin v pokojové teplotě kvasit.
Pak přidáme vodu, všechnu mouku, sůl, semena a promícháme. Robotem stačí 2-3 minuty.
Těsto vyklopíme do olejem vytřené misky. Naolejovanýma rukama popřekládáme, přikryjeme utěrkou a necháme 40-45 minut v klidu. Pak znovu popřekládáme a necháme znovu 10-45 minut kynout. Totéž zopakujeme ještě jednou.
Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a zformujeme bochník. Uložíme ho do pomoučené ošatky, přikryjeme utěrkou a necháme nakynout (30-45 mminut). Pak ho opatrně vyklopíme na plech s papírem na pečení, nařízneme a vložíme do trouby vyhřáté na 250°C.
Po 10 minutách ztlumíme na 210°C a dopečeme dalších asi 30 minut.
Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.
Přidáno: 28.9.2015