Žitný chleba

Ingredience

50 g kvásku, 300 g vody, 300 g žitné chlebové mouky

po 12-14 hodinách: 200 g žitné chlebové mouky, 60-80 g podmáslí, 2 lžičky soli, kmín podle chuti (dala jsem 2 lžičky)

Postup

Kvásek, vodu a mouku důkladně promícháme a přikryté necháme v pokojové teplotě kvasit.

Po 12-14 hodinách přidáme všechno ostatní, krátce, ale důkladně, promícháme a přikryté utěrkou necháme kynout 2-2,5 hodiny.

Nakynuté těsto vyškrábneme z mísy stěrkou na naolejovanou desku stolu a naolejovanýma rukama vytvarujeme bochník.

Uložíme ho do ošatky vyložené čistou utěrkou posypanou moukou a znovu necháme asi 2 hodiny kynout.

Nakynutý bochník opatrně vyklopíme na rozpálený plech a vložíme do trouby vyhřáté na 250°C. Po 5-10 minutách ztlumíme na 210-220°C a dopečeme.

Upečený chléb nekrájíme čerstvý, ale až po 12-24 hodinách po upečení (jinak by mohla být střídka mazlavá).

zdroj: www.pekarnomanie.cz

Přidáno: 21.2.2016