Čokodort s lanýži
Ingredience
těsto: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 220 g hladké mouky, 20 g kakaa, 6 lžic oleje
náplň: 2 kelímky (á 200 g) smetany ke šlehání, 2 sáčky vanilkového cukru, 200 g jogurtového zeesanu + 200 g vody, 2 vrchovaté lžíce kakaa
poleva: 1 kelímek smetany ke šlehání (200 g), 150 g hořké čokolády
dále: rum, meruňková marmeláda, čokoládové lanýže, 1 kelímek pařížské šlehačky (200 g)
Postup
Korpus upečeme ve formě o průměru 24 cm a necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne.
Smetanu s vanilkovým cukrem a kakaem ušleháme do polotuha. Zeesan rozšleháme s vodou, a po částech vmícháme kakaovou smetanu. Společně vyšleháme dotuha.
Korpus dvakrát prokrojíme. Jednotlivé části pokropíme rumem, potřeme marmeládou a naplníme náplní. Trochu náplně si necháme a tou potřeme celý dort zvenku. Necháme v ledničce pořádně ztuhnout.
Smetanu přivedeme k varu, odstavíme a vmícháme rozlámanou čokoládu. Mícháme, až vznikne hladká lesklá poleva. Až není horká, nalijeme ji na povrch vychlazeného dortu a postupným nakláněním ji necháme roztéct po celém povrchu i bocích. Pracujeme nad velkým táckem, část polevy steče mimo dort.
Až poleva na dortu ztuhne, ušleháme pařížskou šlehačku a nastříkáme ozdobně na dort. Dozdobíme lanýži, případně jiným čokoládovým zdobením.
Přidáno: 22.10.2016