Čokoládovo-kávový dort

Ingredience

korpus: 210 g bílků, špetka soli, 100 g krystalového cukru, 130 g jemně mletých mandlí nebo ořechů, 50 g hladké mouky, 20 g kakaa, 3 lžičky instatní kávy (prášek)

krém: 300 ml smetany ke šlehání, 200 g bílé čokolády, 3 lžičky instantní kávy (prášek)

poleva: 200 g zakysané smetany, 200 g hořké čokolády, 2 lžičky instatní kávy (prášek)

dále: likér amaretto, čokoládové ozdoby

Postup

Začneme přípravou krému. Smetanu zahřejeme téměř k varu, nasypeme do ní na kousky rozlámanou bílou čokoládu, kávu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí dohladka. Necháme vychladnout a pak uložíme přes noc do ledničky.

Ořechy (nebo mandle) smícháme s moukou, kávou a kakaem.

Z bílků a špetky soli ušleháme sníh, do kterého postupně zašleháme cukr.

Vařečkou zlehka do sněhu vmícháme sypkou směs.

Těsto urovnáme do formy (24 cm) s dnem vyloženým papírem na pečení.

Pečeme při 200°C asi 20 minut (zkusíme špejlí).

Po upečení korpus ještě teplý pokropíme amarettem a necháme vychladnout.

Vychlazenou čokoládovou smetanu z ledničky ušleháme elektrickým šlehačem na hladký krém.

Kolem korpusu umístíme dortový ráfek a rozetřeme krém. Dáme na dvě až tři hodiny do ledničky.

V rendlíku ve vodní lázni necháme rozpustit hořkou čokoládu. Do tekuté vmícháme zakysanou smetanu (nesmí být studená z ledničky aby se nesrazila) a kávu. Umícháme hladkou polevu, až není horká, rozetřeme ji na kávový krém a znovu necháme v ledničce ztuhnout.

Po ztuhnutí objedeme dort tenkým nožem a ráfek opatrně sundáme.

Hotový dort ozdobíme čokoládovými ozdobami (není nutné).

podle www.laskominyodmaryny.cz (pozměněno)

Přidáno: 31.12.2016