Jubilant

Ingredience

těsto: 6 vajec, 150 g másla, 150 g cukru krupice, 150 g hořké čokolády + 1 lžíce vody, 150 g polohrubé mouky
dále: pikantní marmeláda (nejlépe rybízová), čokoládová poleva, ananasový kompot, smetana ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky, několik lžic rumu

Postup

Čokoládu nalámeme na kousky, pokropíme lžící vody a ve vodní lázni necháme rozpustit. Změklé máslo s cukrem třeme do pěny. Po jednom postupně zašleháme žloutky, potom měkkou čokoládu. Nakonec střídavě vmícháme mouku a tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do formy s vymazaným a hrubou moukou vysypaným dnem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme. Trvá to asi 30 minut, zkoušíme špejlí. Upečený korpus necháme vychladnout. Pak ho dvakrát vodorovně rozkrojíme. Dva dolní pláty pokropíme rumem, vydatně potřeme marmeládou a všechny tři naskládáme na sebe. Zatížíme a necháme uležet. Polevu rozehřejeme. Dort položíme na mřížku, polevu nalijeme na povrch dortu a krouživým pohybem dortu ji necháme roztéct po celém povrchu i z boku. Po zatuhnutí polevy dort dozdobíme smetanou ušlehanou dotuha se ztužovačem a pokrájeným ananasem.

Jubilant

Přidáno: 16.1.2008