Kakaový dort s bílou polevou
Ingredience
korpus: 375 g hladké mouky, 375 g moučkového cukru, 75 g změklého másla, 3 vejce, 45 g kakaového prášku, 275 ml mléka, 2 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva
krém: 10 lžic mléka, 6 lžic moučkového cukru, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce kakaového prášku, 2 celá vejce, 250 g másla
poleva: 200 g bílé čokolády, 200 g zakysané smetany
dále: rum, meruňková marmeláda, 50-60 g změklého másla, čokoládové destičky, pařížská šlehačka
Postup
Suroviny na korpus vložíme do větší mísy a elektrickým šlehačem ušleháme dohladka. Nalijeme do formy s vymazaným a vysypaným dnem a upečeme (200°C, 60 minut).
Necháme vychladnout do druhého dne.
Krém: všechno kromě másla dáme do malého hrnce, ruční metličkou rozšleháme na hladkou hmotu a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout.
Pak do ní po částech zašleháme změklé máslo.
Z upečeného korpusu seřízneme vyboulenou horní část a rozdrobíme do mísy. Pokropíme rumem, přidáme několik lžic marmelády, změklé máslo a vypracujeme tvárnou hmotu.
Zbytek korpusu vodorovně rozpůlíme. Dolní část pokropíme rumem a potřeme tenkou vrstvou krému.
Na krém rovnoměrně rozložíme hmotu z drobků a potřeme dalším krémem, trochu si necháme bokem. Přiložíme druhou půlku korpusu, lehce přitlačíme a celý dort obmažeme zbytkem krému. Dáme ztuhnout do ledničky.
Bílou čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni. Pak do ní vmícháme zakysanou smetanu pokojové teploty (nesmí být studená z ledničky). Touto polevou potřeme celý dort shora i zboku.
Boční stěnu dortu obložíme čokoládovými destičkami (lepíme je na polevu než ztuhne), povrch libovolně ozdobíme pařížskou šlehačkou, případně ozdobami z modelovací čokolády.
Přidáno: 5.11.2011