Smrt čokoládou
Ingredience
těsto: 225 g čokolády (40–50 % kakaa), 140 g másla, 4 vejce, 210 g cukru krupice, 4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, 1,5 lžičky prášku do pečiva, 4 lžíce kakaového prášku, 1 lžička vanilkového extraktu, 4 lžíce zakysané smetany
poleva: 160 ml smetany ke šlehání, 260 g čokolády (40–50 % kakaa)
Postup
Máslo s rozlámanou čokoládou necháme ve vodní lázni rozpustit, rozmícháme dohladka a necháme zchládnout.
Celá vejce ušleháme s cukrem. Vmícháme mouku s práškem do pečiva, kakao a vanilkový extrakt. Nakonec do těsta zamícháme vlažnou směs másla s čokoládou a zakysanou smetanu.
Těsto nalijeme do formy o průměru 25 cm vyložené papírem na pečení a upečeme (180°C, 40–50 minut). Necháme vychladnout.
Vychladlý korpus opatrně vyřízneme z formy a sloupneme horní křupavou krustu, která se na dortu vytvoří při pečení.
V rendlíku zahřejeme smetanu. Až je horká, odstavíme, nalámeme do ní čokoládu a mícháme až se čokoláda rozpustí a spojí se smetanou. Vznikne hustá hladká hmota, kterou necháme částečně vychladnout.
Korpus jednou prokrojíme. Třetinu polevy namažeme mezi dvě části korpusu, třetinu na povrch a třetinu na boky. Dáme do ledničky ztuhnout.
Před podáváním dort necháme ovlažit na pokojovou teplotu.
Polevy se mi zdálo málo, udělala jsem jí tedy víc (250 ml smetany + 400 g čokolády). Asi to bylo zbytečně moc, ale to množství uvedené v originálním receptu by mi asi na potření celého dortu nestačilo.
zdroj: www.cacaoweb.net/deathbychocolate.html
Přidáno: 30.4.2011