Tvarohový s čokoládou

Ingredience

korpus: 4 vejce, 150 g másla, 120 g moučkového cukru, 30 g krystalového cukru, 120 g mletých ořechů, 130 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa
1. krém: 200 ml mléka, 2 lžíce krupice, 70 g krystalového cukru, 250 g másla, 250 g měkkého tvarohu, 2-3 lžíce moučkového cukru
2. krém: 125 g tvarohu, 250 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový cukr, 1-2 lžíce moučkového cukru
poleva: 150 ml smetany ke šlehání, 150 g hořké čokolády
dále: meruňková marmeláda, rum, transfer fólie na čokoládu, cca 200 g čokolády (ne polevy)

Postup

Z bílků a krystalového cukru ušleháme tuhý sníh.

Změklé máslo, žloutky a moučkový cukr vyšleháme do pěny.

Do máslového základu postupně vmícháme mouku smíchanou s ořechy, kakaem a práškem do pečiva a bílkový sníh.

Těsto urovnáme do formy (23 cm) s vymazaným a vysypaným dnem. Upečeme pomalu při 170°C, zkoušíme špejlí.

Upečený korpus necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne.

1. krém: z mléka, cukru a krupice uvaříme hustou kaši a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme do pěny a po částech vešleháme zchladlou kaši. Nakonec po částech vešleháme tvaroh (ne z ledničky, musí mít stejnou teplotu jako máslo, jinak se krém srazí). Podle chuti krém dosladíme.

Vychladlý korpus dvakrát vodorovně rozkrojíme.

Asi 10 lžic marmelády dobře rozmícháme se 2-3 lžícemi rumu.

Pláty korpusu pomažeme rumovou marmeládou a krémem, část krému si necháme a tím pak obmažeme celý dort. Dáme ztuhnout do ledničky.

Z transfer fólie si ustříhneme dva pruhy o 2-3 mm širší než je výška dortu.

Změříme nebo spočítáme obvod dortu a pruhy fólie zkrátíme tak, aby dohromady měly délku o půl centimetru větší než je obvod dortu.

Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni při teplotě max. 40°C. Jeden pruh fólie rovnoměrně potřeme vlažnou čokoládou, chvíli počkáme až trochu "zavadne" a pak celý pruh opatrně nalepíme čokoládou na bok dortu. Opatrně uhladíme a necháme čokoládu ztuhnout (trvá to pár minut). Opatrně sloupneme z dortu fólii.

Natřeme druhý pruh a totéž zopakujeme na zbývající část dortu.

Na polevu opět rozpustíme čokoládu ve vodní lázni. Smetanu přivedeme k varu, přilijeme rozpuštěnou čokoládu a na vypnuté plotýnce mícháme, dokud nevznikne hladká lesklá poleva.

Necháme ji částečně vychladnout a ne moc teplou (ale ještě musí být tekutá) nalijeme na povrch dortu. Nakláněním dortu do stran necháme polevu roztéci po celé horní ploše. Přečnívající ztuhlá čokoláda na bocích zamezí stečení polevy. Necháme ztuhnout.

2. krém: do misky rozdrobíme tvaroh, přidáme vanilkový cukr, smetanu a elektrickým šlehačem vyšleháme do lehké pěny. Dáme do cukrářského sáčku s ozdobnou trubičkou a ozdobíme povrch dortu.

Tvarohový s čokoládou
Tvarohový s čokoládou
Tvarohový s čokoládou
Tvarohový s čokoládou
Tvarohový s čokoládou
Tvarohový s čokoládou
Tvarohový s čokoládou
Tvarohový s čokoládou
Tvarohový s čokoládou

Přidáno: 14.1.2012