Cuketová spirála

Ingredience

těsto: 200 g hladké mouky, špetka soli, 2 lžičky prášku do pečiva, 125 ml mléka, 50 ml oleje
náplň: 2 středně velké zelené cukety, 2 středně velké žluté cukety, 4 lžičky dijonské hořčice, 50 g čedaru
zálivka: 4 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 2 lžičky dijonské hořčice, sůl, mletý pepř

Postup

Omyté a osušené cukety nakrájíme podélně na tenké plátky, z obou stran osolíme a necháme vypotit.

V malé misce smícháme olej, rozmačkaný česnek, hořčici, sůl a pepř.

Mouku smícháme se solí a práškem do pečiva. Přilijeme mléko a olej, promícháme a vyklopíme na pomoučený vál. Rukama zpracujeme hladké měkké těsto. Rozválíme je na kruh a vyložíme jím formu (průměr 24 cm) vymazanou tukem. Těsto musí pokrývat i část boční stěny formy.

Těsto na dně vidličkou propícháme, potřeme hořčicí a posypeme nastrouhaným sýrem.

Plátky cukety opláchneme a osušíme. Jeden zelený plátek smotáme a postavíme doprostřed formy. Kolem něho obtočíme plátek žlutý a tak střídavě pokračujeme do zaplnění formy.

Na povrch cuket rozetřeme ochucený olej.

Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 50-60 minut.

Cuketová spirála
Cuketová spirála
Cuketová spirála
Cuketová spirála
Cuketová spirála
Cuketová spirála
Cuketová spirála

podle magazínu Albert (upraveno)

Přidáno: 2.7.2014