Musaka

Ingredience

1-3 lilky (podle velikosti), 600 g mletého masa, 600 g brambor, 3 rajčata, 1 velká cibule, 150 ml červeného vína, 2 lžíce másla, olivový olej, sůl, mletý pepř, 1 lžička skořice
bešamel: 3 lžíce másla, 5 lžic hladké mouky, 700 ml mléka, velká hrst strouhaného sýra, 3 žloutky, sůl, strouhaný muškátový oříšek

Postup

Očištěné brambory uvaříme ve slupce a po zchladnutí nakrájíme na kolečka.

Lilky oloupeme, nakrájíme rovněž na kolečka, z obou stran osolíme a necháme aspoň půl hodiny vypotit. Pak je osušíme a z každé strany prudce opečeme na rozpáleném oleji.

Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a pokrájíme na kostičky.

Na másle orestujeme pokrájenou cibuli dozlatova. Přidáme maso a opečeme za častého míchání až zhnědne. Potom osolíme a okořeníme pepřem a skořicí. Vmícháme rajčata, podlijeme vínem a za občasného míchání dusíme, až se všechna tekutina vyvaří.

V kastrolu necháme rozpustit máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme mlékem a za stálého míchání uvaříme hustý bešamel. Odstavíme, vmícháme žloutky, dochutíme solí a strouhaným muškátovým oříškem a nakonec vmícháme sýr.

Na dno pekáče naskládáme brambory, pokryjeme je masovou směsí, na ni naskládáme lilky a nakonec všechno překryjeme bešamelem.

Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme do zezlátnutí povrchu (cca 30-40 minut).

Musaka
Musaka
Musaka
Musaka
Musaka
Musaka
Musaka

Přidáno: 14.7.2007