Griliášové řezy

Ingredience

250 g krystalového cukru, 250 g tuku nebo másla, 1 plechovka Salka (zahuštěné slazené mléko), 250 g jemně sekaných ořechů, 8 ks obdélníkových dortových oplatek

Postup

V hrnci nebo hlubší pánvi na mírném ohni rozpustíme cukr na karamel. Přidáme nakrájený tuk a mícháme do rozpuštění.

Pak vmícháme salko a vaříme 5 minut.

Nakonec přidáme ořechy a vaříme ještě další 3 minuty. Stále mícháme, aby se hmota nepřipálila.

Necháme mírně vychladnout a ještě teplé roztřeme mezi dortové oplatky.

Naplněné oplatky položíme na sebe a zatížíme.

Druhý den krájíme. Nejdříve rozkrojíme podélně na tři pruhy a každý pak rozkrájíme na řezy o šířce asi 2 cm.

Ořechy musí být nasekané nadrobno, jinak se může stát, že se oplatky budou při krájení odlepovat. Řezy by měly být správně tenčí, použila jsem jenom 6 oplatek. Je třeba pracovat rychle, čím je hmota chladnější, tím hůře se roztírá.

Griliášové řezy
Griliášové řezy
Griliášové řezy
Griliášové řezy
Griliášové řezy

zdroj: kniha Helenčino pečení

Přidáno: 14.12.2014