Základní linecké těsto

Ingredience

440 g hladké mouky, 250 g tuku (máslo, hera), 100 g moučkového cukru, 1 vejce,kůra z 1 citronu, mouka na vál

Postup

Hladkou mouku a cukr prosejeme na vál a promícháme. Do mouky uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce a přidáme na kousky nasekaný vychlazený tuk. Přidáme jemně nastrouhanou citronovou kůru. Ze všech surovin rychle zpracujeme těsto. Uděláme hroudu, zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a dáme do ledničky. Aby se povedlo: - Těstu neprospívá teplo, pak je lepkavé a měkké. Přísady, pracovní plocha i ruce musejí být chladné. - Profesionálové během přípravy zpočátku nepracují rukama, ale velkým nožem přísady nejprve důkladně posekají. Vzniklé žmolky se pak krátkým prohnětením rukama spojí v těsto. - Nevadí, když v těstě zůstanou neuhnětené kousky másla. Je lepší hníst těsto kratší dobu než příliš dlouho. - Před pečením těsto potřebuje odpočinek, nejlépe v chladničce.

Základní linecké těsto
Základní linecké těsto

Přidáno: 26.12.2006