Sýrové filo trojhránky
Ingredience
500 g těsta filo, 180 g balkánského sýra, 1 ve slupce uvařená brambora, 200 g zakysané smetany, špetka pepře, 2 naťové cibulky celé (zelená i bílá část), hrstka zelené petrželky, olivový olej
Postup
Bramboru oloupeme na najemno nastrouháme. Přidáme k ní nastrouhaný nebo rozdrobený sýr, nadrobno pokrájené cibulky, zakysanou smetanu a promícháme. Podle chuti opepříme. Solit není třeba, sýr je slaný dost.
Těsto rozbalíme a rozkrájíme na pruhy široké 9 cm (nebo jinak, podle toho jak velké chceme trojhránky mít).
Jeden pruh těsta necháme venku, ostatní přikryjeme fólií a utěrkou.
Horní těsto potřeme olivovým olejem a na bližší konec položíme lžičku sýrové náplně. Oddělíme shora dva plátky těsta a podle fotek poskládáme trojhránek. Uložíme ho na plech s papírem na pečení. Tak postupujeme do spotřebování všech těstových listů na hromádce. Pak pokračujeme dalším pruhem.
Na plechu trojhránky potřeme olejem, vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme do zezátnutí 15-20 minut.
Přidáno: 9.11.2013