Borůvkové zrcadlo

Ingredience

korpus: 2 balíčky kakaových sušenek Bebe, 180 g másla

borůvkové pyré: 500 ml borůvek, 50 g krystalového cukru

krém: 500 g tvarohu, 250 g mascarpone, 2 kelímky (á 200 g) smetany ke šlehání, 180 g moučkového cukru, 6 plátků želatiny, polovina borůvkového pyré

želé: polovina borůvkového pyré, 2 plátky želatiny

Postup

Začneme přípravou pyré. Borůvky nasypeme do kastrolu, zasypeme cukrem a za občasného zamíchání vaříme asi 10 minut. Necháme vychladnout.

Po vychladnutí pyré rozmixujeme. (Použila jsem kvalitní mixér na smoothie, který rozmixuje dohladka i slupky a zrníčka. Pokud takový nemáme, doporučuji pyré po rozmixování propasírovat přes sítko.)

Sušenky rozdrtíme nebo nastrouháme, přidáme změklé máslo a rukama zpracujeme hustou hmotu. Tu nasypeme do formy (24 cm), rovnoměrně rozprostřeme a udusáme. Uložíme na chvíli ke ztuhnutí do ledničky.

Do větší misky dáme mascarpone, cukr, tvaroh a zalijeme jedním kelímkem smetany. Elektrickým šlehačem rozšleháme dohladka. Je-li hmota příliš hustá, přidáme i druhý kelímek smetany (pokud použijeme tvaroh z vaničky, bude stačit smetana jedna).

Plátky želatiny namočíme do trochy vody na 10 minut. Do rendlíku dáme polovinu pyré a zahřejeme k varu. Odstavíme, z plátků želatiny vymačkáme vodu a přidáme je k pyré. Dobře rozmícháme.

Do pyré se želatinou vmícháme lžíci tvarohového krému, pak ještě jednu a toto přidáme k ostatnímu krému v míse. Důkladně všechno promícháme a urovnáme na korpus v dortové formě. Uhladíme povrch a znovu dáme ztuhnout do ledničky, tentokrát minimálně na 3-4 hodiny.

Až je dort v ledničce tuhý, připravíme želé. Dva plátky želatiny namočíme do vody. Pyré dáme do rendlíku, je-li příliš husté můžeme zředit 2-3 lžícemi vody. Opět přivedeme k varu, odstavíme a vmícháme vymačkané plátky želatiny. Důkladně rozmícháme a tuto hmotu nalijeme na dort. Postupným nakláněním formy necháme želé roztéct po celém povrchu a znovu dáme ztuhnout do ledničky, nejlépe přes noc.

zdroj: www.pradobroty.cz ( mírně upraveno)

Přidáno: 5.8.2016