Broskvový amaroun

Ingredience

250 g měkkého tvarohu, 450 g bílého jogurtu, 250 ml smetany ke šlehání, 1,5 sáčku želatinového ztužovače, 3 vrchovaté lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 velká plechova broskvového kompotu, 1 lžíce citronové šťávy, žluté cukrárenské želé na 0,5 l tekutiny (Dr. Oetker), 2 lžíce krystalového cukru

Postup

Kompot scedíme. Šťávu doplníme vodou do půl litru. Prášek na želé smícháme s krystalovým cukrem, přidáme šťávu s vodou, citronovou šťávu a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme cca 1 minutu (viz návod na sáčku). Uvařené želé necháme trochu vychladnout, občas zamícháme. Trochu mírně teplého želé nalijeme na dno formy, chvíli počkáme až trochu ztuhne a pak na ně naskládáme pokrájené broskve. Opatrně je zalijeme zbytkem želé a necháme ztuhnout v ledničce.
Zatím připravíme bílou hmotu. Do misky dáme tvaroh, cukr, jogurt a vyšleháme na hladkou hmotu. Smetanu ušleháme dotuha. Do větší misky nasypeme ztužovač, přilijeme vodu (150 ml) a ruční metličkou šleháme půl minuty (viz návod na sáčku). Do ztužovače přidáme dvě lžíce tvarohovo-jogurtové hmoty, promícháme a smícháme se zbytkem. Pak vmícháme ušlehanou smetanu a na kousky pokrájené zbylé broskve. Hmotu rozetřeme do formy na želé a necháme v ledničce pořádně ztuhnout (2-3 hodiny).
Nožem opatrně objedeme dort těsně kolem formy, sundáme ráfek a překlopíme na tácek.

Broskvový amaroun
Broskvový amaroun
Broskvový amaroun
Broskvový amaroun

Přidáno: 27.7.2008