Cheesecake s jogurtem
Ingredience
korpus: 300 g kakaových Bebe sušenek, 200 g másla
krém: 750 g mascarpone, 500 g hustého bílého jogurtu, 200 g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 3 lžíce citronové šťávy, špetka soli, 9 plátků želatiny + 5 lžic vody
Postup
Sušenky nastrouháme nebo nameleme a promícháme s rozpuštěným máslem. Vzniklou sypkou hmotu nasypeme do dortové formy (průměr 26 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení.
Sušenkovou směs rovnoměrně rozhrneme a udusáme, část přitlačíme i na boky formy. Takto připravenou formu se sušenkovým základem uložíme do ledničky.
V míse rozmícháme jogurt s cukrem. Postupně vmícháme mascarpone, extrakt, citronovou šťávu a sůl.
Plátky želatiny zalejeme studenou vodou a necháme 10 minut nabobtnat. Potom ji na mírném plameni zahřejeme za stálého míchání, až se zcela rozpustí.
Do rozpuštěné želatiny vmícháme lžíci krému, pak druhou, a toto přidáme k ostatnímu krému a důkladně promícháme (můžeme použít elektrický šlehač).
Hladký krém nalejeme do formy se sušenkovým korpusem a pěkně uhladíme. Vrátíme do ledničky a necháme několik hodin (lépe přes noc) pořádně ztuhnout.
Hotový dort ozdobíme libovolným ovocem, ovocným přelivem nebo žahourem.
Přidáno: 30.12.2019