Dort Malakov

Ingredience

krém: 100 g ztuženého tuku (Omega), 50 g másla, 250 ml mléka, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, 4 vrchovaté lžičky krystalového cukru, 100 g mletých ořechů (mandlí)
dále: dětské kulaté piškoty (cca 2 sáčky), kompotované broskve, 250 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový cukr

Postup

Cukr za stálého míchání zahříváme až zkaramelizuje (jen na světlehnědo). Zalijeme ho mlékem (pozor, z hrnce se vyvalí horká pára) a mícháme dokud se cukr nerozpustí. Těsně před začátkem varu mléka odstavíme, v případě potřeby ještě chvíli mícháme. Až je cukr rozpuštěný, přidáme máslo a na kousky pokrájený tuk. Vše přelijeme do mixéru a rozmixujeme. Přidáme vanilkový cukr a žloutek a ještě chvíli mixujeme. Pak přelijeme do misky a po zchladnutí uložíme do druhého dne do ledničky (minimálně osm hodin). Směs v misce ušleháme jako šlehačku do hustého nadýchaného krému a vmícháme ořechy (mandle). Na dno formy naskládáme piškoty, navlhčíme je (kompotovou šťávou, mlékem, rumem, kávou, ...) a potřeme vrstvou krému. Na krém narovnáme pokrájené broskve, lehce je zatlačíme do krému a pokračujeme další vrstvou piškotů. Vrstvy opakujeme do vypotřebování krému, poslední vrstva jsou piškoty. Celý dort dáme ztuhnout do ledničky. Druhý den ušleháme smetanu, potřeme jí celý dort a libovolně dozdobíme.

Dort Malakov
Dort Malakov
Dort Malakov
Dort Malakov

Přidáno: 8.3.2009