Panna cotta s malinovou omáčkou

Ingredience

500 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový lusk, 40 g cukru krupice, 2 lžičky práškové želatiny
150 g malin, 100 ml + 1 lžíce šťávy z černého rybízu, 1 lžíce cukru, 1 lžička solamylu

Postup

Želatinu nasypeme do 2 lžic studené vody a necháme asi 5 minut nabobtnat.

Do hrnce nalijeme smetanu a nasypeme cukr.

Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrábneme dužninu a přidáme do smetany.

Za stálého míchání zahříváme, do teplé přidáme nabobtnanou želatinu a pořád zahříváme a mícháme do úplného rozpuštění cukru a želatiny. Nevaříme! Těsně než začne smetana vařit odstavíme, počkáme až trochu zchladne a přes sítko rozlijeme do čtyř kelímků nebo skleniček vytřených olejem.

Uložíme do ledničky na několik hodin ke ztuhnutí (asi 6 hodin).

Do rendlíku nalijeme rybízovou šťávu, přidáme cukr a maliny a přivedeme k varu.

Ve lžíci šťávy rozmícháme solamyl a vlijeme k malinám. Za stálého míchání povaříme asi 3 minuty, odstavíme a necháme vychladnout.

Ztuhlou panna cottu vyklopíme na talířek a přelijeme omáčkou. Ozdobíme lístkem máty nebo meduňky.

Panna cotta s malinovou omáčkou
Panna cotta s malinovou omáčkou
Panna cotta s malinovou omáčkou
Panna cotta s malinovou omáčkou

Přidáno: 17.11.2012