Panna cotta s ovocným želé
Ingredience
1 l smetany ke šlehání, 1 vanilkový lusk, 80 g cukru krupice, 4 lžičky práškové želatiny
mandarinkový nebo anansový kompot, 4 plátky želatiny
Postup
Kompot scedíme. V pár lžících šťávy namočíme želatinu, zbytek šťávy přelejeme do hrnce a doplníme vodou na 300 ml. Zahřejeme téměř k varu, odstavíme z plotny a vmícháme do ní namočenou želatinu.
Okapané ovoce překrájíme na drobné kousky a dáme po lžičce do každého kelímku. Ovoce zalejeme lžící želírující šťávy a necháme ztuhnout v chladu.
Želatinu zalejeme troškou vody a necháme 10 minut nabobtnat.
Smetanu osladíme, přidáme vyškrábnutý obsah vanilkového lusku a zahřejeme. Do horké vmícháme namočenou želatinu a za stálého míchání zahříváme, až se želatina zcela rozpustí (nevařit!).
Smetanu necháme mírně vychladnout a vlažnou rozdělíme do kelímků. Po vychladnutí dáme ztuhnout do ledničky.
Hotové kelímky můžeme libovolně dozdobit (ušlehanou šlehačkou, ovocem, čokoládou, ...).
Přidáno: 8.7.2017