Česnekové krůtí prso
Ingredience
800 g krůtích prsou vcelku, 7-10 stroužků česneku, sůl, 2-3 větvičky rozmarýnu, sůl, mletý pepř, 1 kg malých brambor, 2-3 mrkve, 150 g zelených fazolových lusků, 1 červená cibule, olej
Postup
Z rozmarýnu otrháme lístky a najemno posekáme, česnek oloupeme a rozmačkáme.
Rozmarýn a česnek důkladně promícháme společně se dvěma lžícemi oleje.
Maso omyjeme, osušíme a necháme vcelku nebo rozdělíme na dvě části (bude dřív upečené). Ze všech stran je potřeme česnekovo-rozmarýnovou směsí a necháme několik hodin uležet.
Brambory oloupeme nebo necháme ve slupce a důkladně omyjeme, mrkev rozkrájíme na menší kousky.
Brambory, mrkev a fazolky dáme do mísy, osolíme a promícháme se třemi lžícemi oleje.
Na pánvi zahřejeme malé množství oleje a maso na něm ze všech stran prudce krátce (aby nezhořknul česnek) opečeme do zatáhnutí.
Maso přednáme do pekáče, osolíme, a opepříme, přelijeme výpekem z pánve a obložíme bramborami s mrkví a fazolkami. Všechno posypeme na tenké měsíčky pokrájenou cibulí, malinko podlijeme vodou a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme bez pokličky do změknutí masa (doba záleží na velikosti a kvalitě masa, pekla jsem 1,5 hodiny). Během pečení občas přílohu promícháme.
Upečené maso necháme chvíli odpočinout a pak krájíme ostrým nožem na plátky.
Přidáno: 5.1.2013