Kuře á la Říhovi
Ingredience
1 kuře (nebo zvlášť koupená stehýnka a prsíčka), 250 g másla, 3 celá vejce, hladká mouka, strouhanka
1 menší hlávka zelí, 1-2 lžíce másla, sůl, cukr, ocet, drcený kmín, 1 větší cibule
bramborové knedlíky
Postup
Omyté naporcované kuře osušíme, osolíme a obalíme v klasickém trojobalu jako řízky (mouka, vejce, strouhanka).
Do pekáče vložíme celé máslo a v troubě rozehřejeme na 200°C. Hlídáme - nepřepálit!
Do rozpáleného másla naskládáme obalené kuře a při 200°C smažíme v troubě do zezelátnutí spodní strany (cca 15 minut).
Potom kousky převrátíme, troubu ztlumíme na 150°C a pomalu dosmažíme doměkka (cca 30 minut, záleží na velikosti porcí). Nesmažíme dotmava, musí zůstat světlounké.
Zelí nakrouháme na nudličky. Do vody ve velkém hrnci nasypeme po lžičce soli, cukru a drceného kmínu. Přivedeme k varu a přisypeme zelí. Uvaříme doměkka a scedíme všechnu vodu.
Ke scezenému zelí přidáme kousek másla a nadrobno pokrájenou cibuli. Na mírném plameni za častého míchání společně podusíme. Pomocí soli, cukru a octa vytvoříme dobrou sladkokyselou chuť.
Hotové maso vyjmeme z pekáče a udržujeme v teple. Do výpeku v pekáči nasypeme na kolečka pokrájené knedlíky. Promícháme a uložíme do teplé (vypnuté) trouby.
Až máme hotové zelí, přidáme do pekáče ke knedlíkům a znovu promícháme. Toto podáváme jako přílohu ke kuřecím řízečkům.
Za recept děkuji hodným sousedům.
Přidáno: 5.2.2011