Kuře na černém pivu

Ingredience

1 kuře, 1 černé pivo, 2-3 cibule, 3 mrkve, 1 menší celer, 7 žampionů, 5 rajčat, sůl, mletý pepř, čerstvý rozmarýn, olivový olej, petrželová nať

Postup

Kuře omyjeme, osušíme a vyřízneme hřbetní kost.

Kuře rozložíme na plech kůží nahoru, osolíme, opepříme, posypeme nadrobno posekaným rozmarýnem, pokropíme olivovým olejem a podlijeme trochou piva. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C.

Zatímco se kuře peče, připravíme zeleninu. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, oloupanou cibuli na měsíčky, mrkev na špalíky, celer na kousky, žampiony na půlky nebo čtvrtky (podle velikosti).

Všechnu zeleninu v míse osolíme, opepříme a zakápneme olejem. Rukama zlehka promícháme.

Plech vytáhneme z trouby a kolem kuřete rozmístíme zeleninu. Znovu podlijeme pivem, na kuře položíme pár plátků másla, vrátíme do trouby a upečeme doměkka (celkem se kuře peče cca hodinu). Během pečení můžeme občas podlít pivem.

Na talíři posypeme zelenou petrželkou.

Kuře na černém pivu
Kuře na černém pivu
Kuře na černém pivu
Kuře na černém pivu
Kuře na černém pivu
Kuře na černém pivu

zdroj: slovenský televizní pořad Varte s nami

Přidáno: 30.8.2015