Kuře na paprice
Ingredience
1 kuře, 2-3 velké červené kapie, 1 cibule, 1-2 lžíce olivového oleje, 100 ml vývaru nebo vody, 1 kelímek smetany ke šlehání (230 ml), 1-2 snítky tymiánu, sůl a pepř
Postup
Nejdříve připravíme paprikové pyré. Gril v troubě necháme rozehřát na maximum (250-300°C). Celé papriky položíme na plech s papírem na pečení a umístíme pod horký gril. Jakmile se na horní straně objeví černé spálené puchýře, otočíme je. Celkem by se měly péct 10-15 minut.
Papriky upečené dočerna ihned přemístíme do misky a pevně uzavřeme potravinářskou fólií nebo alobalem, aby se zapařily.
Po 10 minutách je můžeme oloupat. Jde to snadno rukou, na obtížnějších místech si pomůžeme nožíkem.
Z oloupaných paprik odstraníme stopky a jádřince. Očištěnou dužninu rozmixujeme společně s tekutinou, která se uvolnila do misky, na hladké pyré.
Kuře rozporcujeme, každé stehno i prso rozpůlíme. Cibuli pokrájíme nadrobno.
Maso osolíme, případně opepříme. V kastrolu zahřejeme olej a na mírném plameni pomalu opečeme kousky kuřete do lehkého zhnědnutí, asi 5 minut z každé strany (nesnažíme se o propečení dozlatova).
Takto připravené kousky masa z kastrolu vyjmeme, do výpeku nasypeme cibuli a chvíli podusíme do změknutí (nenecháváme zrůžovět). Zalijeme vývarem, přidáme pyré, promícháme a přivedeme k varu. Podle potřeby dosolíme.
Do tohoto základu vrátíme maso, přikryjeme pokličkou a dusíme 30 minut. Potom maso otočíme, přidáme tymián a dusíme dalších 15 minut.
Měkké maso vyjmeme a udržujeme v teple. Z omáčky vyndáme tymián a lžící sebereme z povrchu tuk vypečený z kůže kuřete.
Přilijeme smetanu, promícháme a necháme pomalu asi 5 minut provařit.
Z masa odstraníme kůži a vrátíme do omáčky.
Podáváme s těstovinami nebo bulgurem.
Originální verzi receptu napsanou tak, že podle ní uvaří dobré jídlo i začátečník stojící poprvé u plotny najdete v knize J. F. Zatloukalové Hovory s řezníkem.
Přidáno: 6.4.2013