Kuře s mandlovou nádivkou

Ingredience

1 kuře, sůl, koření (grilovací, na pečené kuře, mletá paprika apod.), kousek másla
nádivka: 3 starší rohlíky, 150 ml mléka, 200 g anglické slaniny, 30 g másla, 2 vejce, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 50 g mandlových lupínků, zelená petrželka

Postup

Kuře omyjeme, osušíme a ze všech stran osolíme. Rohlíky nakrájíme na kolečka a zalijeme mlékem. Slaninu pokrájíme na kostičky a za stálého míchání opečeme na pánvi dokřupava. Z rohlíků vymačkáme přebytečné mléko, přidáme k nim kostičky slaniny (puštěný tuk ne, případně jen lžíci), žloutky, změklé máslo, posekanou petrželovou nať, osolíme, opepříme, přistrouhneme kousek muškátového oříšku a dobře promícháme. Nakonec vmícháme zlehka sníh ušlehaný z bílků se špetkou soli a mandle. Touto směsí naplníme kuře, co se nevleze dovnitř natlačíme pod kůži. Jehlami nebo párátky otvor uzavřeme a vložíme do pekáče vymazaného máslem. Kuře posypeme kořením, poklademe několika plátky másla, podlijeme vodou a přiklopené pečeme ve vyhřáté troubě (210°C) asi hodinu a půl. Občas přelijeme vypečenou šťávou, případně podle potřeby podlijeme horkou vodou. Podáváme s rýží, vařenými bramborami nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Kuře s mandlovou nádivkou
Kuře s mandlovou nádivkou
Kuře s mandlovou nádivkou
Kuře s mandlovou nádivkou
Kuře s mandlovou nádivkou

Přidáno: 15.11.2008