Zadělávaná slepice
Ingredience
1 slepice, 1 středně velká mrkev, 1 středně velká petržel, půlka menšího celeru, 1 cibule, po 7 kuličkách pepře a nového koření, sůl, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 3-4 lžíce hladké mouky, 300 ml zakysané smetany, 1 žloutek, hrst petrželové natě, 1 lžička mletého muškátového květu
Postup
Slepici omyjeme a naporcujeme na menší kousky.
Vodu v hrnci osolíme, přidáme nové koření, pepř, očištěnou zeleninu, celou cibuli a přivedeme k varu. Pak vložíme kousky slepice a uvaříme doměkka (doba varu záleží na stáří a kvalitě slepice, může to být i dvě hodiny).
Měkké maso vyjmeme a vývar přecedíme.
V kastrolu zahřejeme olej s máslem, přisypeme mouku, muškátový květ a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem, dobře promícháme a necháme hodinu vařit na mírném plameni. Občas promícháme.
Ve smetaně (z ledničky ji vytáhneme s dostatečným předstihem, studená by se v omáčce srazila) rozmícháme žloutek a vmícháme ji do uvařené omáčky. Dobře rozmícháme a ještě chvíli necháme povařit.
Nakonec omáčku podle chuti dosolíme a vmícháme nadrobno pokrájenou zelenou petrželku. Vložíme do ní kousky masa a necháme prohřát.
Podáváme se širokými nudlemi.
Kdo nemá rád slepici, může místo ní použít kuře. Tomu stačí ke změknutí povařit 20-30 minut.
Přidáno: 23.11.2013