Sekaná s hlívou a pohankou

Ingredience

400 g mletého masa (mix vepřového a hovězího), 400 g hlívy ústřičné, 2 větší cibule, 2 hrsti uvařené pohanky, 1 vejce, 100-150 g smetany ke šlehání, sůl, mletý pepř, drcený kmín, uzená paprika, majoránka, 4-5 stroužků česneku, 1 lžíce sádla

Postup

Hlívu pokrájíme na drobné kousky, cibuli též nadrobno.

Na sádle osmahneme cibuli do zesklovatění. Přidáme hlívu a za častého míchání smažíme. Během míchání hlívu osolíme a okmínujeme. Až je hlíva měkká, odstavíme ji a necháme částečně vychladnout.

Do mísy vložíme maso. Osolíme, přidáme pohanku, rozmačkaný česnek, koření podle chuti a obsah pánve s hlívou. Promícháme a přilijeme smetanu, množství řídíme tím, jak je směs hustá. Důkladně propracujeme (nejlépe to jde rukou) a necháme v chladu 1-2 hodiny odpočinout.

Plech vyložíme papírem na pečení a mokrýma rukama na něm vytvoříme velkou šišku (nebo dvě malé). Malinko podlijeme vodou a pečeme při 220°C asi 40 minut.

Podáváme teplé s bramborovou kaší nebo studené s hořčicí a chlebem.

Přidáno: 29.1.2017